Sunday, January 31, 2010

ANAK BERUSIA DUA TAHUN PON JADI MANGSA SUAMI BARAN???? PATUT GO TO HELL JEK LAKI CMNI...


Berita yang dipetik daripada Harian Metro, 1 Feb 2010.

DUNGUN: “Suami bukan saja bersifat panas baran apabila memukul saya dan anak, malah pernah memijak kuih yang sedang dimasak sebelum melemparkannya ke lantai.

“Perangai buruknya semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini sehingga menyebabkan saya enam beranak hidup dalam ketakutan,” kata peniaga kuih, Norliza Awang, 39, dari Kampung Nibong, dekat sini, semalam.

Menceritakan semula kejadian itu, dia berkata, dalam kejadian terbaru pagi kelmarin, suaminya yang bekerja sebagai penarik kereta di sebuah institusi kewangan, dekat sini, bertindak seperti ‘singa kelaparan’ apabila tergamak mencekik leher serta memukul anak bongsunya, Mohd Amirul Aiman Mohd Rosli berusia dua tahun.

Katanya, dia yang menyaksikan adegan menyedihkan itu tidak dapat menahan sebak ketika melihat anak kesayangannya tercungap-cungap akibat sesak nafas selepas dicekik.

Norliza berkata, selang beberapa minit kemudian, suami kemudian melepaskan genggaman tangan di leher anaknya sebelum lari meninggalkan rumah.

“Bukan anak saja yang didera, malah saya juga pernah disimbah air panas di kaki sehingga hampir sebulan menahan kesakitan.

“Tidak cukup dengan perbuatan kejam itu, dia (suami) pernah mengkhianati dengan merosakkan kenderaan saya,” katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu.

Katanya, dia berkenalan dengan suaminya sejak zaman persekolahan sebelum mendirikan rumah tangga atas dasar suka sama suka.

Menurutnya, perangai buruk suaminya mula dilihat selepas menjadikan anak sulung berusia dua tahun ketika itu (kini berusia 19 tahun) sebagai mangsa penderaan.

Norliza berkata, selepas hampir 24 jam menemani anak bongsunya di HSNZ, suaminya ada menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) meminta maaf dan menyatakan masih menyayangi keluarga.

“Dia ada menghubungi saya berulang kali tetapi saya tidak menjawab panggilannya, petang semalam.

“Saya merayu kepadanya jika tiada lagi persefahaman tolonglah ceraikan saya. Saya sudah tidak tahan lagi dengan sifat panas barannya.

“Saya bimbang keadaan mungkin akan jadi lebih teruk jika kami tinggal sebumbung,” katanya yang tidak dapat menahan kesedihan.

Katanya, susulan kejadian itu, dia membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dungun, kira-kira jam 3.30 petang, kelmarin.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Dahlan Mohd Nor, ketika dihubungi semalam, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian terbabit.

Menurutnya, sebelum kejadian, lelaki terbabit berusia 39 tahun bertengkar mulut dengan isterinya berusia 39 tahun hanya kerana perselisihan faham masalah rumah tangga sebelum suspek mengugut membawa keluar cahaya matanya itu.


Komen kuwh,

ishk2x, pe la nk jadik ngn dunia skrg... anak berusia dua tahun p0n nk dicekiknya... f0bia dgn lelaki baran nih.. si isteri tu mmg bernasib agak malang, tp jiwa nye kental cz leyh berthn untuk hidup bersame suami yg amat truk perangainya selame berbelas2x tahun.. da la kejadian nih berlaku berdekatan dengan rumah aku... sedey bile bace berite2x cmni, lelaki mcm ni, mmg xlayak p0n tuk mendirikan rumah tangga sbrnya... disebabkn jenis lelaki binatang cmni la, habis r0sak satu family.. anak-anak akan trus tertekan, dan bila anak-anak terlibat dgn masalah sosial, lelaki trus slhkan isteri cz xjg anak.. pdhl, sume berpunca drpd sikap suami yang tidak bertanggungjwb (pndai buat anak, tp xpndai jg anak. s0rry, kasar sket bahase)... kpd kaum lelaki, jgn ingt tugas s0rg ketua keluarga ni sng. if nakh0da nya xbape bt0l, cmne nk pandu kapal dgn baek dan selamat.. tp h0nestly, dlm id0p nih, nk jumpe lelaki yg bt0l2x bertanggungjwb dlm rumah tangga, sgt sikit bilangannya... walaupun tidak kelihatan si suami mendera si isteri dari segi fizikal, tetapi, kebnyakannya si isteri didera dari segi dalaman dan mental... menyebabkan si isteri mudah nyanyuk, mudah stress.. tp sib bek dgn ade nya anak2x yang memahami, ringan sket derita se0rg isteri... so, sebagai anak, cuba la memahami seorg ibu jika mereka dlm tekanan hidup. aku tulis ni bukan saje2x, ini adalah realiti hidup.. aku amat sensitif bile bercerita tentang hal2x cmni. kekdg, owg ckp aku nmpk terlalu berpk negatif pasal lelaki, tp mmg, aku fobia! MySpace time bercinta, mmg xnmpk keburukan masing2x. wlp0n org len nmpk aku ni playgirl ke ape, tp dr situ, aku sbrnya cuma mau knal lelaki yg bt0l2x bertanggungjawab dan ikhlas dgn aku. papepon, aku akan lebey berhati2x untuk memilih pasangan hidup nanti, pasangan yg boleh melindungi aku, bw aku ke jln yg lebey baek. doakn aku yek....! MySpace

Monday, January 25, 2010

.weekend kuwh.

tanggal 24 jan 2010 (1pm-9pm), aku, amy n nasaei ke times square tuk berjupe h0smate lame kit0rg (xtermasuk nasaei keh!)... mmg s0not gile jupe mayah n mc sya nih... MySpace
mc sya plaks xberenti berckp (pot pet pot pet) dr awl kit0rg jupe smpai ke balik...bnyk t0l cite dye...ku sngka kn dye da bertunang(wlp0n xcaye sket p0m) rupenye x lg, hampeh t0l mc sya nih...hahah.... ari tuh, aku xbersh0pping mane p0n, cume beli bj ala yuna sehelai...
semngt cr kt times, tp bayang baju p0m xnmpk...(kecian pakcik nasaei, smpai lenguh2x kaki dye cz tlgkn crkn bj peveret aku tuh)...
last2x, kt kl sntral gk, tempat sh0pping aku.... hee~
penat jugak la jln satu ari...
bile da smpai kt stesen pdg jawa tuh, ngan smgtnye nk blk, didapati helmet kura2x hak milik h0smate aku, ilank...! MySpace
yg tggl nye hanyalah tali semate...hampeh nye pencurik... kerat tali pakai pisau...helmet amy yg full tuh, xde plak dicurik nye...
terpkse la aku mengeraskn kepale aku nek m0to smpai blk uma.... malu w0oo....
aku nk ny0rok blkg amy p0wn, da terang2x owg nmpk gk cz aku yg duk kt blkg.... da la lalu jln besar, kt traffic light plak, berenti nye punye la lame (wlp0n xlame mane, tp malu punye psl, mmg rase agak lame gile)...
dlm kpale nih, cm xcaye lak kes cmni berlaku kt diri sndirik...kenangan... xpew2x, siapla pencurik, aku da sumpah k0, nightmare smpai ke mati... MySpace
0k la, kt bwh nih, pic2x kit0rg time kuar.. mmg lupe kejap mslh bile da hang 0ut ngn kgkwn ni...
.: amy + mayah:.
(pandgn berlainan, xshati sejiwa t0l, hehe)
.: mayah + idah + mc sya + amy :.
(gurlfwen!)

.: nasaei + amy + idah :.
(b'picca smbil tggu kedtgn mc sya + mayah)

.: pr0mote slipa 'cr0cs' tiruan :.

.: mc sya muah2x kat idah :.

tanggal 25 jan 2010 lak, ari ni, aku start masuk bengkel blaja nek m0to...
takut gile + excited...
dgn penuh kesabarannye, cikgu kt metr0 driving tuh ajar aku tatih2x bwk m0to..
mule2x, slps bc bismillah, hembus2x kt m0to tuh, aku sl0w2x press minyak slps di explain dgn detail skali oleh cikgu(tataw name pe, hehe)... uuuuiiiiitttttttttt, fuh.... seb bek xjatuh...
susah gile nk imbang beb... ingtkn cm beskal je leyh imbang sng2x...
hampir2x nk jatuh gk... lame2x, bleyh la sket2x keliling litar tuh wlp0n kt titi, afta 3 kali percubaan br berjaye.. yes! c0ngret2x, (clap2x) tuk diri sndirik... MySpace
mmg da krem r kaki n tgn aku, duk bwk m0to tuh... rsenye pengalaman aku nih, same je cm 0wg len yg xpndai bwk m0to sblm msuk bengkel blaja m0to, kan2x..??
hehe, 0k la... tu jek tuk diz sessi0n, da kul 2.30 am ni...
esk kne bgun awl...
babai!

Friday, January 22, 2010

'adnan sempit'...

taadddaaaaaa....
berkat kesungguhan+pert0l0ngan wie, santek sket aku nye bl0g nih (santek=cantek)*

br blk dr tgk wayang, fuh.. saket pew0t aku gelak tgk cite tuh...
mmg p0y0 abes...
based 0n this muvie, bg pendapat aku la, s0rg 'mat rempit' nih, d0rg mmg xhip0krit, lps je pe yg ade dlm ati.. but, d0rg mmg susah k0t nk berubah...
cz mudah terpengaruh bile ade 0wg 'challenge' d0rg nih..
tp cite ni ade pns gak..
seb bek ade wat blur2x kt tmpt "tut" MySpace ...
itu la da real lyfe 0f "mat rempit"..
yg xthn nye, ade pen0nt0n yg duk kt dpn aku, buat sume 0wg yg duk dekat2x ngn dye, gelak sbbkn dye..
mak aih, ye r.. gelak cm chipmunk k0t.. haha, jaat ben0r duk ngutuk MySpace .. t0bat2x..

0k la..
lenkali smbung, mau cek fesbuk, n tid0q MySpace ..
babai sume! MySpace

*perkataan santek diambil drpd perkataan yg digunakan s0rg student chinese ketika memuji hasil p0ster aku time c0nference perfik ari tuh, bangge si0t...... MySpace


first posting...

hmmm...
excited aku wat blog nih, tp sgt la blur cmne nk dec0ratekn diz bl0g..
aku ni da la x creative..
mlm ni, aku n my h0smate nk g tgk muvie 'adnan sempit'..
sume habaq cite ni besh, tu yg smgt g beli tiket nk tgk..
but....
cane nk g sane ea..??
h0smate sume nk g lab mlm ni, aku mmg mls nk duk kt lab..
tataw nk wat ape..
d0rg nnti trus straight g jaya jusc0 (tmpt tgk wyg)..
hmm, pikey2x.... MySpace
CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »